Språkkonsulterna                
                     
   

 

 

Språkbrevet nr 8, 2009

 

En riktig gammal goding och klassiker har kommit ut i ny upplaga – Myndigheternas skrivregler. Den finns både i tryckt form och elektronisk. Den elektroniska varianten hittar du på regeringens webbplats.

Denna sjunde upplaga innehåller en del ändringar, även om det inte är så många. Men det är ju så vi vill ha myndighetsspråket. Stabilt och säkert, lite långsammare i vändningarna än allmän sakprosa och ganska mycket långsammare än talspråket. Det staten säger ska kännas väl genomtänkt så att det håller länge, och får inte låta som en modenyck eller en trend. Därför känns det tryggt att det till största delen är småjusteringar som har gjorts.

Du ska skriva ska
Avsnittet om skall och ska (4.2.2) är till exempel uppdaterat så att det nu stämmer med det bruk som jag tror har slagit igenom på alla myndigheter. Om du fortfarande skriver skall i dina texter är alltså dags att du rättar in dig i leden. Ska ska det vara, till och med i lagtext, sedan 2007.

Två skrivregelssamlingar följs åt
Som vanligt följs Språkrådets Svenska skrivregler och Myndigheternas skrivregler åt till största delen. Den ändring som väckte mest uppseende när Svenska skrivregler kom ut förra året är i därför genomförd även här i avsnitt 8.7.2. Alla partinamn ska nämligen numera skrivas med stor bokstav, även förkortningarna. Därför blir det FP, KD, MP, S och M.

Sammansättningar med namn vållar ofta huvudbry. Det är inte så lätt att skilja på egennamn och funktion när det heter till exempel Polisen och Kriminalvården. Myndigheternas skrivregler tar upp frågan i avsnitt 5, och hänvisar till Svenska skrivregler och Språkrådet för frågor i specifika fall. De flesta myndigheter har interna skrivregler och riktilinjer som talar om hur de ska skriva de ord som förekommer oftast i verksamheten. Så mitt råd är att du kontrollerar riktlinjerna på din egen arbetsplats och följer dem i första hand, sedan tittar du i Myndigheternas skrivregler, och till slut i Svenska skrivregler.

Äntligen!
Det är skönt att ha en fräsch skrivregelsamling på skrivbordet tycker nog många med mig. Med tanke på att den här har i runda slängar en miljon potentiella användare så viskades det nog ett och annat ”Äntligen!” i statens korridorer när den lämnade tryckeriet för ett par veckor sedan. Men hur tryggt det än känns med regler, så kom ihåg: De enkla problemen löser du med skrivregler, de svåra måste du lösa med huvudet! Lycka till!

Anki Mattson, din språkrådgivare

----------------------------------

Vill du lära dig mer om skrivregler och språkriktighet? Gå vår kurs Skriva begripligt så får du massor av tips.
Läs mer om Skriva begripligt

 


 
 

Ska du skriva skall så ska du skriva ska