Språkkonsulterna                
                     
   

 

 

Språkbrevet nr 1, 2011

Språkfrågor

Vi på Språkkonsulterna har haft en väldigt rolig, men också väldigt arbetssam, december. Inför lucia bad vi nämligen om språkfrågor på vår Facebook-sida. För varje fråga vi fick fram till julafton skulle vi skänka 10 kronor till Stadsmissionens viktiga arbete, så vi ville naturligtvis få många frågor. Och efter en trevande inledning rasslade det till ordentligt! Det blev sammanlagt 24 frågor och 240 kronor till Stockholms hemlösa. Men vad frågar alla om? Jag har gjort en liten sammanställning av vad de flesta av språkfrågorna handlade om. Alla frågor och svar hittar du på vår Facebook-sida! Du behöver inte ha ett Facebook-konot för att se frågorna och våra svar.

Varför heter det…?
Vårt språk har utvecklats i hundratals år med influenser från många andra språk, så det är klart att många uttryck och ordbildningar ser obegripliga ut när vi ser dem utan sitt ursprungliga sammanhang. Den allra första frågan vi fick handlade faktiskt om själva ordet varför! Varför heter det varför och inte vadför? Svaret (efter mycket efterforskning) hittade vi i ett gammalt germanskt ord som är släkt med tyskans wahr och engelskans aware. Två spännande uttryck som det frågades om var lätt som en plätt och sjutton som i sjutton gubbar och det var som sjutton.

Hur översätter man…?
Vi fick ett par frågor om svåröversatta ord, som mainstreaming och empowerment. Några av våra frågeställare behövde alltså ren språkhjälp och var inte bara nyfikna på varför svenskan ser ut som den gör. Vi fick också en fråga om uttrycket indiansommar som är en översättning av engelskans indian summer (vad syftar det på?) och som kommer från mötet mellan engelska nybyggare och amerikanska indianer.

Alltså, dessa särskrivningar!
Det som alltid engagerar många är förstås särskrivningar. Nu fick vi inte frågan varför särskriver folk utan den mer lättsamma och underhållande har ni något roligt exempel på särskrivning? Frågeställaren ville inte vräka ur sig sin frustration över särskrivningar, utan i stället få sig ett gott skratt över roliga exempel. Det tycker vi är uppfriskande! Det var förstås inte bara vi som svarade på den här frågan, flera besökare hade roliga exempel som de gärna delade med sig av. Sociala medier när de är som bäst.

Varför heter länderna som de gör?
Detta ämne får bli en egen kategori, trots att det egentligen passar under varför heter det? Vi fick nämligen tre frågor om ändelsen -ien på landsnamn! Det här gav oss många tillfällen att klia oss i huvudet och fundera både länge och väl, men också ny kunskap om hur länderna har fått sina namn. Fantastiskt roligt!

Kan man säga…?
Vi fick frågor om vilken stavning av kollegor som är lämpligast, om ordet tjoflöjt verkligen finns, vilket genus racket har, om ordet triell finns, och liknande. Roligt och bildande på samma gång!

Bara för att vår julkampanj är över betyder det inte att vi slutar svara på intressanta, utmanande och utbildande språkfrågor. Vår frågelåda är alltid öppen på Facebook, och du är också välkommen att mejla oss.

Ingrid Herbert, din språkrådgivare

-----------------------------------------

Om du vill lära dig mer än så kan du ta en titt på vårens kurskalendarium och börja året med en av våra lärorika kurser!

 
 

Varför heter det varför, voffö' då då?

Gilla oss på Facebook