Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 11, 2004

Hej! I vanliga fall står vi språkkonsulter på barrikaderna för ett modernt och enkelt språk. Men till jul blir även språkkonsulter konservativa och vi vill gärna ha gammalmodiga stavningar eller plurala verbformer (äro, gingo) i grötrimmen.

Nu är det jul - igen!
Inför varje jul tänker jag att nästa år ska jag minsann handla julklapparna i tid. Slippa trängas och stressa. Istället ska jag ha paketen klara i början av oktober och sedan i lugn och ro ägna mig åt att skriva genialiska julklappsrim som imponerar stort på släkt och vänner. Det händer inte. Kanske har en och annan läsare samma problem. Därför vill jag idag ge julklappstips och bjuda på rim därtill. Rimmen har jag stulit ur en hundra år gammal versbok.

Skymningsbok åt far
Böcker är naturligtvis lösningen för hela släkten. Men istället för att knuffa sig fram i bokhandelns kaotiska julrush kan man gå till ett antikvariat och handla. Böcker måste inte vara alldeles nya för att vara intressanta! Kanske hittar du där den perfekta gåvan. Här är ett rim som passar skönlitteratur:

Låt mig på flykten sorgen jaga,
ty jag kan mången vacker saga
att dig berätta, kära vän;
men läs mig helst i skymningen.

Kokbok åt mor
Kokböcker har blivit alltmer populära de senaste åren och man kan hitta specialböcker om snart sagt varenda matvara. Även matlitteratur kan med fördel köpas begagnad. Vad gör väl en liten fettfläck här och var? Så här kan det stå på paketet:

I kokologi och stekologi
och öfriga köksvetenskaper en bjässe,
docent och magister blir snarligen ni,
om blott ni studerar med flit och intresse.

Två eller flera åt lillebror
Barnböcker är populära gåvor och i antikvariatet finns säkert både Nalle Puh och Harry Potter. En njutning att läsa högt är också böckerna om Pelle Svanslös. Kanske är mottagaren riktigt ung. Då passar det här rimmet:

En bilderbok med 'gubbar' i
får pappas lilla vän.
Men titta ej med fingrarna,
Var snäll och rädd om den.

Jag avslutar årets sista språkspalt med ett grötrim som fortfarande är aktuellt, trots den gammalmodiga tonen:

Jag tycker synd om alla stackars skalder
och kan ej deras hårda lott förgäta,
ty, liksom vi, som sitta här kring bordet,
de måste rimma innan de få äta.

God jul!

Karin Fries, din personliga språkrådgivare

----------------------------

Nu hittar du vårens kurskalendarium på vår webbplats.

Du har fått det här brevet för att du har begärt det eller för att du har prenumererat på Aktuellt från Språkkvalitet. Du kan avbeställa din prenumeration genom att klicka på Svara och skriva Avbeställ i ämnesraden.

Kontakta redaktören om du har synpunkter på artikeln eller förslag till nya artiklar.

 

 
 
Tillbaka till arkivet »