Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 11, 2006

Även om det var en stor händelse när Christer Fuglesang äntligen lämnade jorden för att resa i universum så är det bara hans för- och efternamn i den här meningen som ska stavas med stor bokstav. Orsaken är att jorden och universum (och månen) inte är egennamn som till exempel himlakroppar som Mars och Jupiter. När Christer är på sina rymdpromenader kanske även han tillfälligt kan betraktas som en liten svensk himlakropp i omloppsbana! En indikation på vad som är vanliga ord och därför inte ska ha stor bokstav får du genom att du kan sätta obestämd artikel framför dem (ett universum) och att du kan böja dem i bestämd form (jord-en) och i plural (mån-ar). Men det finns undantag.

Huvudregeln är att egennamn och personnamn skrivs med stor begynnelsebokstav och beskrivande beteckningar med liten. Låt säga att Christer vill ha semester i Alperna (egennamn) när han kommer hem; han kanske till och med vill hyra en stuga i de franska alperna (beskrivande beteckning). Han tog dessutom tydligen med sig svensk mat för att bjuda sina astronautkolleger i Discovery på. Det kunde ju ha varit västerbottenost, vilket är ett exempel på ett geografiskt egennamn (Västerbotten) som används som art- eller sortbeteckning och därför får liten bokstav.

Orden lucia och quisling är exempel på undantag från huvudregeln att personnamn ska skrivas med stor begynnelsebokstav. De är från början personnamn (Sankta Lucia och Vidkun Quisling) men används nu som vanliga beskrivande substantiv för en typ av människor (Hon var årets lucia, han är en riktig quisling) och får då liten bokstav. Samma sak gäller för måttenheter döpta efter sina upphovsmän som watt, becquerel och hertz.

När jag berättar om vem jag är uppger jag numera att jag är stockholmare. Då får stockholmare liten begynnelsebokstav eftersom det är en avledning som har bildats av det geografiska egennamnet Stockholm och ändelsen -are. Men vill du veta mitt ursprung så säger jag att jag har varit Solnabo i nästan hela mitt liv. Det beror på att efterleden -bo inte förekommer som självständigt ord och att Språkrådet (tidigare Språknämnden) därför rekommenderar stor bokstav.

Ett stort tack till alla våra prenumeranter för i år! En riktigt snöig och skön jul önskar vi på Språkkonsulterna!

Hans Larsson, din personliga språkrådgivare

----------------------------

Vill du lära dig mer om rätt och fel i språket? Vårens kursdatum är nu spikade.
» Till kursprogrammet

 

Kontakta redaktören om du har synpunkter på artikeln eller förslag till nya artiklar.

 

Hans Larsson
 
Rymden skrivs med litet, rymdmått likaså. Men Solnabo och Jupiter är egennamn ändå. Grötrim à la Helena
 
Tillbaka till arkivet »