Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 11, 2007

Brukar du säga att du har mycket att göra innan jul? Eller säger du att du måste hämta kaffe före mötet? Eller kanske tillhör du dem som blandar friskt mellan före och innan? Det är inte så konstigt i så fall.

Traditionellt sett har det varit mera korrekt att bara använda innan som konjunktion, det vill säga ett litet ord som inleder en bisats: Jag har mycket att göra innan det blir jul. Före, däremot är en preposition och efterföljs bara av ett ord eller en fras: Jag måste griljera skinkan före Kalle Anka.

Men detta är numera gamla sanningar som måste omvärderas och skillnaden har inte längre någon förankring hos oss språkbrukare. En sökning på Google ger 490 000 träffar på frasen före jul och 419 000 träffar på frasen innan jul. Det som tidigare har betraktas som fel används alltså i 46 procent av texterna på internet! Och de flesta språkvårdare, inklusive jag själv, rekommenderar numera före och innan som likvärdiga prepositioner.

En del vankelmodiga språkbrukare väljer ibland både hängslen och livrem och istället för att välja använder de båda orden: Jag tar alltid en kopp kaffe före innan jag sätter igång med dagens brevskörd. Det är rätt fiffigt och på sitt sätt korrekt om man separerar satserna med kommatecken. Men jag avråder bestämt från använda konstruktionen i skrift – där får du bestämma dig innan du börjar skriva. Och helst före jul.

Med detta vill vi på Språkkonsulterna önska våra prenumeranter en riktigt vit och vacker jul. Ett stort tack för i år!

Helena Englund, din personliga språkrådgivare
---------------------------

Vill du lära dig mer om språkriktighet och vad som fungerar i skrift? På kursen Skriv begripligt får du lära dig mer om detta. Botanisera bland vårens kurser i vårt kurskalendarium.
» Till kurskalendariet

Du har fått det här brevet för att du har begärt det eller för att du har gått på kurs hos oss. Du kan avbeställa din prenumeration genom att klicka på Svara och skriva Avbeställ i ämnesraden.

Beställ prenumeration på www.sprakkonsulterna.se

Helena Englund
 
Ska jag griljera skinkan före eller innan Kalle Anka?
 
Till arkivet för språkbrevet »