Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 3, 2007

Svartlistad?
Handen på hjärtat, hur uttrycker du dig när du skriver i arbetet eller privat? Slinker det kanske in ett och annat föreligger, tillställa och åligganden? Eller skriver du alltid finns, skicka och skyldigheter? Dessa ord är alla tagna ur Regeringskansliets Svarta listan, en ordlista över ord som ger ett stelt och kanslispråkligt intryck. De tre första orden är exempel på ord som man bör försöka byta ut och de tre sista är deras mer lättbegripliga alternativ. Orden är alltså inte förbjudna men de är onödigt stelbenta och högtravande och vissa av dem kan dessutom lätt missförstås.

Svarta listan har kommit till för att modernisera och förbättra språket i författningarna, det vill säga lagtext, men spår av författningsspråket stöter vi även på i vardagen. Till exempel i tunnelbanan: Förbjudet att beträda spåren! Varför inte säga Förbjudet att gå in på spåren? Man kan faktiskt ifrågasätta om en skylt eller en regel som inte är begripligt formulerad ändå är giltig och lagligt bindande.

Att inte förstå ett ord och vara tvungen att slå upp det i en ordbok är kanske lite jobbigt. Men riktigt otrevligt kan det bli när man tror att man har förstått och inte vet att ordets betydelse egentligen är raka motsatsen. Till exempel: Om du vill bestrida en kostnad ska du först se efter i plånboken. Du har nämligen precis gått med på att betala något, och inte att ta strid för att slippa betala. Ordet utgår verkar bedrägligt enkelt men det kan ha helt motsatta betydelser. Om en vara utgår ur sortimentet så får du den inte eftersom affären har slutat sälja den. Däremot ska du vara glad om en ersättning utgår för det betyder att du får pengar. Om det istället görs en nedsättning av ersättningen så minskar den. Men om du till exempel ligger i tvist med din hyresvärd kan du behöva göra en annan nedsättning, det vill säga deponera pengar som säkerhet för hyran.

Svarta listan hittar du och kan ladda ner på regeringens webbplats (sök på Svarta listan). Words stavningskontroll varnar dig också för en del av dessa ord men den ger inga förslag till ersättningsord.


Hans Larsson, din personliga språkrådgivare

----------------------------

Vill du lära dig mer om ord och språk? Vårens kursdatum är nu spikade.
» Till kursprogrammet

 

Kontakta redaktören om du har synpunkter på artikeln eller förslag till nya artiklar.

 

Hans Larsson
 
Det åligger den skattsyldige att tillställa myndigheten erfordeliga uppgifter och uppfylla övriga åligganden.
 
Tillbaka till arkivet »