Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 5, 2006

Svenskans rättesnöre uppdaterat

Med viss oregelbundenhet kommer Svenska Akademien med en ny upplaga av ordlistan, och sedan några veckor tillbaka ligger det en ny tjock upplaga och frestar på de svenska bokdiskarna. Det är den trettonde i ordningen och det har förflutit åtta år sedan sist.

Svenska Akademiens ordlista, SAOL, ska spegla och beskriva det språk som används av svenska folket vid tiden för utgivningen. Men den har också blivit högsta norm för ordens stavning och böjning. Om två ordlistor ger olika besked, så är det alltså SAOL som gäller.

I den här upplagan har ordlistan utökats med 10  500 nya ord. Så många nya ord har inte tillkommit samtidigt sedan 1950-talet. I förra upplagan var det till exempel bara cirka 5 000 nya ord.

Men vad är det för nya ord som kommit med i den senaste upplagan? Det är förstås en del utländska lån som till exempel tsunami. Och så har akademien tagit in några ord från invandrarsvenskan, exempelvis keff, guss och dissa. Men många av nyheterna känns väldigt svenska och man skulle kunna tro att vi alltid hade haft dem i språket, till exempel dokusåpa och sockerbomb.

Om du råkar ha en äldre upplaga av SAOL i din bokhylla kan du se hur språket speglar sin samtid och dess företeelser. I den tionde upplagan hittar du till exempel ordet streaking. Om du drar på munnen när hör det är du förmodligen född på 60-talet eller tidigare. Streaking var nämligen en mycket tidstypisk företeelse på 70-talet som innebar att springa naken på offentliga platser i syfte att väcka förargelse. Hå hå, ja ja, det var då det. Men på samma sätt kommer vi säkert att le överseende åt något ord ur den här upplagan om ett par decennier.

Med den senaste upplagan av SAOL har vi också fått en ny självständig bokstav i det svenska alfabetet: bokstaven W. Den sorteras inte längre in under enkelt V utan blir en bokstav med egen placering efter bokstaven V.

Helena Englund, din personliga språkrådgivare

Vill du lära dig mer om språk och skrivande? På våra skrivkurser tar vi upp frågor om språk, språknorm och språkutvecklling. Höstens kursdatum är redan spikade.

» Till kurskalendariet

Du har fått det här brevet för att du har begärt det eller för att du har gått på kurs hos oss. Du kan avbeställa din prenumeration genom att klicka på Svara och skriva Avbeställ i ämnesraden.

Helena Englund
 

 

Tillbaka till arkivet »