Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 7, 2005


är ett litet men bedrägligt ord som förvirrar och försvagar, och lurar både läsare och skribenter med sin oskyldiga uppsyn. Problemet är inte när det syftar på en redan nämnd tidpunkt, till exempel i Då fyller jag år. Nej, det är istället när det används som bisatsinledare och ersätter orden när och eftersom som problemen uppstår.

Det är vanligast i mer officiella texter, som myndighetstexter och olika typer av rapporter. Men det förekommer även på skyltar, eftersom det är så kort. I Då porten är låst, gå in från gården är det tänkt att ersätta, ja vadå? Eftersom porten är låst, eller när porten är låst? Det kanske inte är hela världen om jag får gå fram och känna på porten i onödan, eller ta en annan väg än jag hade tänkt mig. Men lite irriterande är det allt med information som väcker frågor i stället för att besvara dem!

Värre är det när smyger sig in i viktigare sammanhang. Som när vi vill veta vart vi ska skicka våra ansökningsblanketter om bidrag eller tillstånd, eller vem vi ska vända oss till när vi har frågor om vården, skatten eller skolan. Man blir inte särskilt mycket klokare av ett meddelande som säger att Information lämnas av x-enheten, då y-enheten är överbelastad. Betyder det att y-enheten är överbelastad nu, eller vill de bara tala om att det kan bli så ibland? Hur vet jag vilka som handlägger just mitt ärende? När eller eftersom, det är frågan! Eller hur ska man tolka det här exemplet: Då betalning ej erlagts i tid tillkommer en förseningsavgift? Är det information om vad som händer om jag inte betalar i tid, eller kom mina pengar faktiskt in för sent?

På skyltarna är det säkert så att man väljer för att det är kort, och det är ont om plats. I myndighetstexterna däremot används för att man tycker att det representerar en viss stil. Skribenterna kanske tycker att det låter lite mer officiellt än när eller eftersom. Att det är mindre tydligt tänker de inte på.

Enkelhet och tydlighet behöver inte åstadkommas på bekostnad av stil. Du kan mycket väl skriva en text som håller god formell stil och samtidigt är entydig och begriplig. Så håll i strama tyglar, du är stilig än!

Anki Mattson, din personliga språkrådgivare

---------------------------

Vill du lära dig mer om och andra språkfällor? På kursen Skriv begripligt och Lättläst för alla går vi igenom fällorna och diskuterar goda lösningar. Läs mer om Skriv begripligt och våra andra kurser i höst.
Till kursprogrammet »

Du har fått det här brevet för att du har begärt det eller för att du har gått på kurs hos oss. Du kan avbeställa din prenumeration genom att klicka på Svara och skriva Avbeställ i ämnesraden.

Beställ prenumeration på www.sprakkonsulterna.se

Anki Mattson
 
En tom bil iofs map el bla from
 
Till arkivet för språkbrevet »