Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 7, 2006

Fick du lära dig i skolan att aldrig börja en mening med "och" eller "men"? Följer du fortfarande den regeln? Sluta med det!

En av de mer seglivade myterna om skriven svenska är att det är absolut förbjudet att inleda en mening med konjunktionerna "och" och "men". Den började som en regel i svenska skolor, förmodligen med syfte att avskräcka blivande skribenter från ett överdrivet användande av "och" och "men" som meningsinledare, inte att skrämma bort dem från användandet helt och hållet. Men i själva verket är det så att meningar som inleds med konjunktioner i allmänhet fungerar alldeles utmärkt.

Ordet "men" kan du till exempel gärna använda i början av en mening som står i motsättning till hela den föregående meningen. Det kan till och med vara bättre, och bli bättre svenska, med ett "men" än ett formellt "dock" eller "emellertid". Men ransonera dina meningsinledande "men" så att inte var och varannan mening låter som en invändning.

Du kan också inleda meningar med "och" utan att språkpolisen kommer och tar dig. Prova gärna att avsluta en uppräkning med en sammanfattande och-mening. Det kan till och med ge extra schvung åt din text. Och det kan vi alla behöva ibland.

Inled med andra ord gärna en del av dina meningar med konjunktioner. Men spara på krutet, av flera anledningar! Om alltför många meningar börjar med "men" eller "och" ger texten ett pratigt intryck och kan verka slarvigt skriven. Se därför till att variera uttryckssättet. Eftersom det är ett lite okonventionellt sätt att inleda meningar drar det dessutom lätt uppmärksamheten till sig. Om du överdriver riskerar du att läsarnas uppmärksamhet flyttas från innehållet i din text till ditt sätt att inleda meningar. Och det vore väl synd? Men rätt använda kan konjunktionsinledda meningar ge både fokus och fart åt din text. Lycka till!

Anki Mattson, din personliga språkrådgivare

---------------------------

Vill du lära dig mer om rätt och fel i språket? På våra skrivkurser går vi igenom skrivregler och stilgrepp, och diskuterar goda lösningar. Läs mer om våra kurser i höst.
Till kursprogrammet »

Du har fått det här brevet för att du har begärt det eller för att du har gått på kurs hos oss. Du kan avbeställa din prenumeration genom att klicka på Svara och skriva Avbeställ i ämnesraden.

Beställ prenumeration på www.sprakkonsulterna.se

Anki Mattson
 
En tom bil iofs map el bla from
 
Till arkivet för språkbrevet »