Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 8, 2005

Hur kass är egentligen den kassa personalen och är det inte illegal människohandel när annonsen uppmanar oss att köpa en brud och festklänning till specialpris? Företeelsen kallas för felaktig särskrivning och orsakar mycket irritation och lässtörningar.

Särskrivningar är egentligen inget nytt fenomen. Under olika perioder i historien har vi skrivit isär eller skrivit ihop, men under hela 1900-talet har ihopskrivning av sammansättningar varit rådande. På senare tid tycker sig många märka en väsentlig ökning av särskrivningar. En känsla som det är svårt att finna konkreta belägg för. Det finns dock goda skäl att värna om sammansättningarna. De ger vårt språk oändliga möjligheter att bilda nya ord, och visst är det bra att vi kan göra skillnad på en lathund och en hund som inte orkar gå runt kvarteret på kvällspromenaden.

På våra skrivkurser betonar vi alltid vikten av att korrekturläsa och se upp med felaktiga särskrivningar. De stör nämligen läsrytmen eftersom läsaren måste stanna upp, gå tillbaka och tolka om. Det gör dem till ett av de allvarligare felen i en text. Men det finns ytterligare ett starkt skäl att vara noga med sammansättningarna: Felaktiga särskrivningar stör vissa läsare så till den grad att de helt och hållet kan förlora förtroende för texten, och därmed också för avsändaren.

Om du är osäker på vilka ord som ska skrivas ihop och vilka som ska skrivas isär kan du läsa dem högt för dig själv. Det är lätt att höra skillnad på grå sparv och gråsparv eller under armarna och underarmarna - åtminstone om du är infödd svensk. Och förlita dig inte på datorns rättstavningsprogram i det här avseendet. Risken att datorn för dig på villovägar är större än att den korrigerar en felaktig särskrivning.

Helena Englund, din personliga språkrådgivare

Vill du lära dig mer om särskrivningar och andra språkfällor? På våra skrivkurser går vi igenom fällorna och diskuterar goda lösningar. Anmäl dig senast den 16 september så får du 300 kronor rabatt.

» Klarspråk på nätet, 4-5 oktober
»
Lättläst för alla, 11-12 oktober
»
Enkla instruktioner och hjälptexter, 19 oktober
»
Skriv begripligt, 23-24 november
»
Klarspråk på nätet, 29-30 november

Du har fått det här brevet för att du har begärt det eller för att du har gått på kurs hos oss. Du kan avbeställa din prenumeration genom att klicka på Svara och skriva Avbeställ i ämnesraden.

Helena Englund
 

Min man är en lat mask. Han äter hellre hugg orm än rensar mask rosor.></td>
          </tr>
          <tr>
           <td> </td>
          </tr>
          <tr> 
           <td><font face=

Tillbaka till arkivet »