Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 8, 2006

Alla har väl någon gång suttit timme ut och timme in och lyssnat på ett föredrag som saknat både blod och syre - ett entonigt malande om ett ämne som egentligen kunde vara hur intressant som helst.

Att hålla en bra presentation kräver kunskap och erfarenhet, men framför allt får man inte tro att det går av sig själv. Det räcker inte med en bra Powerpointpresentation. En presentation måste planeras och byggas upp enligt samma principer som man bygger upp en text, dessutom måste du genomföra den med personlighet och entusiasm. Nej, jag menar inte att du måste vara stå upp-komiker eller ett under av vältalighet. Om du har ett intressant innehåll och håller dig till några enkla tumregler så kommer du att bli både uppskattad och ihågkommen för den du är.

Här följer några saker som du kan tänka på nästa gång du ska hålla en presentation:

  1. Gör ett bra faktaurval så att du inte blir vare sig för knapphändig eller för långrandig. Vad vill du ha sagt och vad behöver dina mottagare veta för att du ska nå rätt effekt? Och glöm inte det där självklara: presentera dig, berätta vad du ska prata om och tala om för dina åhörare när de kan ställa frågor.
  2. Förbered dig väl så att du vet var de svåra övergångarna dyker upp.
  3. Gör gärna en Powerpointpresentation som stöd för dina ord, men se till att det inte blir tvärt om. Låt inte bilderna ta uppmärksamheten från det du vill säga. För mycket grafik och rörliga bilder stjäl definitivt intresset från dig. Om du känner dig bekväm kan du till och med strunta i Powerpoint och använda blädderblock och kroppsspråk istället.
  4. Se till att dina Powerpointbilder är läsbara. Bokstäverna ska vara ca 1 cm höga när du skriver dem på skärmen. Om du har mindre bokstäver riskerar du att dina åhörare inte ser vad det står. En god regel: Om du måste be om ursäkt för en bild - använd den inte!
  5. Använd ditt kroppsspråk. Dina händer, ditt leende och din karisma hjälper dig.
  6. Håll tiden. Dina åhörare har säkert pressade kalendrar och du försätter dem i klistret om du drar över tiden. Du förbrukar ditt förtroendekapital hos åhörarna efter bara några minuters försening.

Naturligtvis är det med presentationsteknik precis med allt annat - träning ger färdighet! Har du möjlighet att hålla föredrag med viss regelbundenhet kommer du att märka att du snabbt blir bättre och att du för varje gång vågar släppa fram mer av din personlighet i presentationen. Lycka till!

Helena Englund, din personliga språkrådgivare

---------------------------

Vill du lära dig med om presentationsteknik och retorik? Du kan beställa kursen hos oss. Vi har också öppna kurser om språk och skrivande i höst:
» Huskurser i praktisk retorik
» Skriv begripligt, 4-5 oktober
» Klarspråk på nätet, 10 - 11 oktober
» Enkla instruktioner och hjälptexter, 9 november

Du har fått det här brevet för att du har begärt det eller för att du har gått på kurs hos oss. Du kan avbeställa din prenumeration genom att klicka på Svara och skriva Avbeställ i ämnesraden.

Beställ prenumeration på www.sprakkonsulterna.se

Helena Englund
 
Låt din personlighet komma fram när du håller presentationer
 
Till arkivet för språkbrevet »