Språkkonsulternas logotyp

Språkbrevet nr 9, 2005

Nästa år kommer den trettonde upplagan av Svenska akademiens ordlista - en utökad lista som innehåller flera invandrade ord. Det gäller att hänga med i språket!

Alfapetspelarens bästa vän, Svenska Akademiens ordlista (SAOL) kommer i ny utgåva nästa år. Den här gången kan man hitta cirka 125 000 uppslagsord i ordlistan. Det är omkring 5 000 fler än i den senaste upplagan från 1998. Dessutom kommer ordlistan nu att finnas både i bokform, på cd och på nätet.

Enligt redaktörerna för ordlistan är det svårare att slänga ut gamla ord än att hitta nya kandidater. Nya ord finns det många, men ett krav för att komma in i SAOL är att orden ska ha en viss frekvens, och de ska ha en viss spridning, det vill säga inte enbart användas i facksammanhang. Enkelt uttryckt smäller det högre om ett ord förekommer i flera olika texter än om det förekommer flera gånger i samma text. Trettonde upplagan av SAOL är dock långt ifrån färdig så därför är det inte heller riktigt bestämt vilka nysvenska ord som ska komma med. Det kan bli fler.

Några nya ord, som keff (dålig) och guss (tjej) kommer från invandrarsvenskan. De flesta nytillskotten är dock helsvenska ord som kylskåpsmagnet, megastjärna, skräplitteratur, tvärdö och pappamånad. I förra upplagan av SAOL var till exempel orden bogvisir, chatta, förmånsbeskattning, mejla och skalbolag nya. SAOL säger alltså även en hel del om samhället och den tid vi lever i, och inte bara om språket.

Nu kan vi alltså förfasas över, eller glädjas åt, att det från och med nästa år inte alls är keff svenska att hinta om något som är hajpat. Tidigare gav man på svenska helt enkelt en vink om något som var överdrivet.

Karin Fries, din personliga språkrådgivare

----------------------------

Vill du lära dig mer om nyetablering och språkriktighet? På våra skrivkurser tar vi upp och diskuterar goda lösningar. Det finns fortfarande platser kvar till dessa kurser:

» Skriv begripligt, 23-24 november
»
Klarspråk på nätet, 29-30 november

Du har fått det här brevet för att du har begärt det. Du kan avbeställa din prenumeration genom att klicka på Svara och skriva Avbeställ i ämnesraden.

Kontakta redaktören om du har synpunkter på artikeln eller förslag till nya artiklar.

 

 
Det är inte längre keff att hinta om att en guss chefar.
 
Tillbaka till arkivet »